Vyhledávání

STRAŠÁK JMÉNEM BOZP A PO | mbk.cz

Lama
bře 03, 2016

Pokud Vás ještě Státní úřad inspekce práce nenavštívil, pak je následující článek varováním přesně pro Vás.

Dalo by se říct, noční můra jednatelů a vedoucích pracovníků všech firem a společností: Kontrola statutárních orgánů na jejich pracovišti.

Jakákoliv kontrola se může stát poměrně nepříjemnou zkušeností, která může být v konečném důsledku, méně či více, draze vykoupena. Myslím, že někteří už tímto prošli a přestože to samozřejmě nikomu nepřeji, mnozí další tímto budou nuceni projít v čase budoucím. A rozhodně je pro Vás i pro firmu velký rozdíl, zda to bude se štítem nebo na štítu.

Tato noční můra se zjevila i jednomu mému známému, který se z ničeho nic objevil v mojí kanceláři, oči navrch hlavy a řinula se z něj záplava nesrozumitelných slov, ze kterých jsem až po chvíli pochopil, že pravě jednu takovouto kontrolu absolvoval a nedopadlo to vůbec dobře. Chvilku to trvalo, ale když se nad šálkem kávy konečně uklidnil, začal vcelku smysluplně komunikovat a já díky tomu pochopil, co se vlastně stalo......

Už od první otázky, kterou položil, bylo jasné, že jeho orientace v problematice BOZP není asi úplně nejrůžovější. „Hele slyšels někdy o tom, že každá firma musí mít zpracovanou Roční prověrku BOZP?“ Když jsem ho ujistil, že slyšel a že to celkem běžně děláme, jeho otázky se začaly hrnout jako vodopád, jedna za druhou:

  • Co přesně je to ta analýza rizik?
  • Jak vypadá dokument o součinnosti BOZP při práci na pracovišti jiného zaměstnavatele?
  • Kde se dostanu ke kategorizaci prací pro svoje zaměstnance?
  • Co je to plán údržby a revizí?
  • Jaké jsou moje povinnosti při poskytování OOPP?
  • Jaké značení je nutné používat v provozu?
  • Kdo se vůbec může o to BOZP starat?
  • Jaké kontroly a co se vůbec má kontrolovat, třeba ve skladech?

No jak říkám, otázek opravdu záplava a já odpovídal a odpovídal. Během odpoledne až téměř do pozdního večera jsme diskutovali jednotlivé nálezy, které mu páni inspektoři vytkli a jeho povědomost o těch konkrétních povinnostech pro tuto oblast, které má on, jeho firma a vedoucí zaměstnanci, se dost vylepšila. Nicméně pro něj to bylo v mnoha směrech, jak se lidově říká, s křížkem po funuse. Musel zaplatit poměrně vysokou pokutu a také náprava všech problémů, které kontrola nalezla, v poměrně krátké době a pod dohledem statutárních orgánů, se nemálo prodražila. Na druhou stranu, nutno podotknout, že nedošlo k žádnému úrazu a újmě na zdraví, či dokonce na životech. Možná se Vám může zdát, že zveličuji, ale tak tomu bohužel není. Zanedbání BOZP a PO může v krajním případě opravdu vést až do těchto tragických důsledků a to už potom peníze nehrají žádnou roli. Pak se do hry vkládají soudy, trestní oznámení a další termíny, se kterými nikdo z nás nechce mít nic společného. (David Ospalý, lektor a poradce MBK Consulting, s.r.o.)

Pokud jste na tom podobně jako můj známý a veškerá Vaše povědomost o BOZP končí tím, že musíte občas navštívit či zorganizovat nějaké to školení BOZP a případně evakuační cvičení v rámci PO, doporučuji Vám navštívit naše školení http://www.mbk.cz/skoleni-a-kurzy/skoleni/bozp-a-po-a-technicka-sprava-budov, kde bude představen ucelený obraz o Vaší konkrétní zodpovědnosti jednatele společnosti/vedoucího pracovníka v oblasti BOZP, PO a správy budov nebo nás oslovte s požadavkem na poradenství http://www.mbk.cz/podpora-firem/bozp-po

Nečekejte, až se něco stane. Neriskujte, že se některý z Vašich zaměstnanců zraní nebo hůře. Neplaťte zbytečné peníze za pokuty a nápravná opatření. Díky naší pomoci můžete být připraveni a zvládnou vše co je nutné včas a bez zbytečných výdajů navíc.

Poptávkový formulář

Vyplněním pole IČO umožníte formuláři předvyplnění údajů o společnosti.