Vyhledávání

Rozhovor - LEKTOR SE ZAHRANIČNÍ PRAXÍ A NADHLEDEM NA ŘÍZENÍ FIREM | mbk.cz

Tereza
říj 10, 2022

Připravili jsme si pro Vás exkluzivní rozhovor s jedním z našich lektorů s několikaletou praxí ze zahraničí, který v rámci našich kurzů předává své zkušenosti v oblasti řízení firem, krizového řízení a manažerských dovedností.


Dobrý den pane doktore, mohu Vás poprosit o stručné představení, především v jakém odvětví se pohybujete, jaké máte zkušenosti a něco málo o Vašem působení v zahraničí?

Co se týče mých zkušeností ze zahraničí, tak jsem působil cca 6 let jako generální ředitel a jednatel v německé společnosti Cedok Reisen GmbH ve Frankfurtu nad Mohanem a poté na stejné pozici ve firmě Destination GmbH ve Vídni další 4 roky. Po těchto zkušenostech ze zahraničí jsem si uvědomil, že jsou tyto sousední zahraničí země poněkud napřed v některých procesech a v řízení a přenesl jsem tuto získanou praxi nejen do českých firem, ale také do dalších německých firem. V zahraničí jsem měl také možnost přednášet na Hospodářské fakultě Východoevropský marketing a management. Momentálně se nejvíce zabývám inter managementem, tedy řízením firem. Stále jsem ve spolupráci s několika zahraničními firmami. Jsem také vlastníkem firmy Green Plus a v jedné jsem podílníkem – v hotelu Golf Garni v Mikulově. V současnosti jsme nominování na hoteliéra roku. Poslední mojí činností je přednášení, které mě neskutečně baví.

Co můžete předat v rámci zkušeností našim zákazníkům, tedy účastníkům školení?

Určitě si myslím, že mohu předat zkušenosti z řízení českých a zahraničních firem. Také relativně slušný nadhled nad určitými věcmi, které někteří čeští podnikatelé přehlížejí a já dokážu posoudit jejich hodnotu. Dále můj pohled na řízení firem v krizi a v určitých ohrožujících situacích – s čím souvisí moje činnost implementace a přednášení Business Continuity management systémů a plánů a myslím, že firmám to za poslední roky pomáhá, nejen co se týče pandemie, ale také skrze současnou hospodářskou krizi. Myslím si, že dokážu vše dotáhnout do zdárného konce a jen tak se nevzdávám.

Proč byste tedy našim zákazníkům doporučil přihlásit se na kurzy BCP/BCM?

Business Continuity Plan/Management je velice důležitá otázka současnosti. Většina firem, která to dlouhá léta podceňovala se konečně poučila. Je to jako ve sportu, je dobré se připravit na soupeře, znát své silné stránky a vědět jak reagovat. Přijde ohrožení, krize a připravená firma daleko lépe reaguje. Lidé jsou klidnější a nepanikaří. Ví, že po kroku A, následuje krok B a ne nahodilý krok D. Můžeme klientům poradit nejen teoreticky, ale také prakticky, co se tedy týče té implementace BCP. Je důležité toto nepodcenit a být připraven. Věřím, že to je velká výzva.

Máte nějaká doporučení ohledně současné situace, teď myslím co se týče Covid-19, energetické krize a podobně? V souvislosti s kurzy – Krizové řízení, BCP apod.

Jedno zásadní doporučení je předcházet velkým problémům dopředu, nečekat na to až problém přijde a až nás situace donutí například omezovat náklady. Nemůžeme se samozřejmě zaměřovat pouze na snižování nákladů. Je potřeba se také orientovat na méně energeticky náročné programy. Moje zásadní doporučení je nebát se a neodkládat rozhodnutí, a to i ta nepříjemná. Vsadit na kvalitu a na mladé šikovné lidi. Zaměřit se na kreativní oddělení jako je marketing, rozjet se po světě a zjistit co je potřeba.

Školíte pro nás také měkké a manažerské dovednosti, konkrétně tedy Manažerskou akademii a Manažerské dovednosti – proč by se měli naši zákazníci přihlásit právě na tyto Vaše kurzy? Je něco na co byste je nalákal?

Myslím, že hlavní důvod, proč se přihlásit na tyto kurzy je ten, že oproti zbytku vyspělé Evropy poněkud zaostáváme v manažerských pozicích. Nemyslím přímo znalostmi, ale na bázi hodnot a praxe. Musíme změnit přístup. Manažer by měl být příkladem pro svůj tým, pomáhat a zastat se svých zaměstnanců. Být manažer není jen o výhodách, ale o tom být součástí firmy a svého týmu. Je třeba tvořit plán a strategie, a to je to zásadní na mých kurzech. Předávám ze svých zkušeností rady jak přistupovat k lidem, jak řešit konfliktní situace a jdu tvrdě pod kůži a myslím, že je to na těchto kurzech potřeba.

Chtěl byste nám něco sdělit na závěr?

Určitě. Přednáším řadu let pro několik firem a se všemi jsem spolupráci ukončil, protože mi vždy něco vadilo. Došel jsem k závěru, že už nikdy nechci školit pro jinou firmu než pro svou a pro MBK Consulting, kde jsou fantastičtí lidé.

Tímto panu doktorovi děkujeme za poskytnutí krátkého rozhovoru a všechny naše čtenáře bychom rádi pozvali na jeho kurzy.

Váš Tým MBK Consulting

Poptávkový formulář

Vyplněním pole IČO umožníte formuláři předvyplnění údajů o společnosti.