Vyhledávání

ING. LUDVÍK FILIP - CERTIFIKAČNÍ AUDITOR, PORADCE A LEKTOR | mbk.cz

Tereza
lis 24, 2022

Tentokrát jsme si na rozhovor pozvali pana Ing. Ludvíka Filipa, experta na audity, ISO normy, poradce a lektora všeho druhu.


Dobrý den pane inženýre, mockrát děkuji za přijetí pozvání ke krátkému rozhovoru. Mohu Vás na začátek poprosit o krátké představení? Čemu se věnujete?

Momentálně se věnuji 3 oblastem. První je poradenství systémů řízení, obecné klasické standarty ISO a k tomu související oblasti jako je rozvoj lidských zdrojů, komunikace bez které to nejde a další. Druhou mojí činností je vzdělávání dospělých ve dvou úrovních – první úroveň je za pomocí kurzů a školení, druhá je pak vyučování na vysoké škole, kde působím jako pedagog a lektor, kde vedu i bakalářské a diplomové práce. Třetí část mé činnosti je certifikace systémů. Funguji dlouhá léta jako certifikační auditor. Znám to tedy z těch tří oblastí – jak zavedení systémů, správné převedení do praxe, tak tu druhou stránku jak to ty firmy dělají.

Jaká témata u nás nejčastěji školíte?

Pro MBK nejčastěji školím ISO normy jako je ISO 9001 či ISO 13485. automotive, dále nástroje, které slouží pro řízení rizik – kdo nezná rizika, nic neřídí. Dále také FMEA. Pro firmy, které používají složitější technické nebo technologické zařízení, tak metoda FTA tedy analýza stromů povrchových stavů. Nástroje pro zlepšování, řešení problémů, kde je specifické školení 8D report, kde využívám další nástroje jako je 5x proč, SWOT analýzu a další. Když to shrnu dohromady, tak mohu odkaz na loňský webinář ZDARMA – Kruh řízení a zlepšování, kde jsou tyto jednotlivé prvky seskládané a pokud se na to kdokoliv podívá a řekne si „Aha, tak takhle to nedělám“ tak má minimálně našlápnuto k nedobrým výsledkům.

A na co byste naše zákazníky nalákal na Vaše kurzy?

To co dělám, tak dělám již 25 let. Prošel jsem stovkami firem, takže jsem tzv. nosič vody. Z každé firmy, z každého školení a poradenství si nesu nové informace, které poté porovnávám s tím, co jsem již zažil a snažím se dál právě jako ten nosič vody, předávat tu nejlepší praxi. Právě proto aby se ty firmy vyhnuly opakovaným problémům. Problém je ten, že v mnoha firmách se nechce slyšet, ale chtějí hlavně papíry. Jak Já jsem zásadním odpůrcem jakéhokoliv papíru navíc, protože papír ještě nic nezlepšil. Ale jak já říkám - Není zakázáno dělat věci špatně, ale se všemi důsledky. Nejsem ten, který Vám bude číst požadavky a prvky norem nebo metody, ale budu ukazovat řešení, která mám vyzkoušená a která vím, že fungují ve spoustě firem. Věci se dají dělat nebo se dají dělat dobře.

Řekl byste nám něco ke kurzu ISO 13485?

ISO 13485, tedy systém řízení zdravotních prostředků je naprosto specifická oblast. Týká se každého z nás, ať už jsme zapojeni do medicínských oborů, výroby zdravotnických prostředků nebo jako pacienti a klienti nějakých zdravotních zařízení. Takže je to systém, který umožňuje firmám správně a efektivně nastavit ten systém tak, aby splnili požadavky nejen běžného standartu, ale samozřejmě standartu mezinárodních pravidel. Ta norma je provázána normou ISO 14971, která je o řízení rizik, je to taková FMEA pro zdravotní prostředky. pexels-evg-kowalievska-1170979.jpg

Na webináři jste zmínil ISO 24971. Můžete nám k tomu něco říct?

Tato norma bohužel ještě nebyla vydána v češtině. Je to návod na používání normy ISO 14971. Jedná se o naprosto špičkově napsanou normu. Já osobně ji vnímám jako naprosto úžasnou věc a nyní ji překládám do češtiny. Pokud ji někdo pročte, tak si myslím, že pro řízení rizik zdravotních prostředků je schopen velmi efektivně nastavit systém tak, když některý výrobek od něj odejde opravdu splňoval ta nejpřísnější kritéria, která jsou na zdravotnické prostředky postavena.

Právě jsme otevřeli nové téma na tuto normu Jak efektivně analyzovat rizika zdravotnických prostředků dle ISO 14971:2019 normy ISO/TR 24971:2020.

Máte něco, co byste chtěl sdělit na závěr?

Rád bych všem popřál klidné Vánoce a správný start do Nového roku, už se nám to blíží. A samozřejmě, že se rád se všemi potkám nejen v Brně, Praze, ale i ONLINE. Nabízíme Vám čistý stůl bez okrajových úmyslů. Rádi budeme navazovat další spolupráce. Již nyní vidíme, že se k nám naši klienti vrací, protože to co děláme, děláme správně.

Poptávkový formulář

Počet účastníků pro školení na míru je minimálně 6.

Hlídací pes - dostupnost školení