Vyhledávání

NOVINKA - ZÁKON NA OCHRANU OZNAMOVATELŮ ANEB TZV. WHISTLEBLO... | mbk.cz

Lama
zář 27, 2021

Vážení klienti, partneři a čtenáři,

přicházíme s novinkou, která by do budoucna mohla mít podobný boom jako GDPR z roku 2016. Jedná se o nový zákon na ochranu oznamovatelů, který možná znáte jako whistleblowing.

Pojďme si tohle téma trochu rozvést. Obecně se jedná o to, aby byly chráněny osoby, které oznámí protiprávní jednání, jež zaznamenaly v rámci svojí práce.

V České republice se na tyto osoby obecně dívá spíše v negativním slova smyslu. Nový zákon má tzv. whistleblowery ochránit především před odvetnými činy, které by mohly nastat po jejich nahlášení. Mezi takové činy může patřit například diskriminace, snížení platového ohodnocení či dokonce výpověď. Whistleblower bývá často hanlivě nazýván jako udavač, práskač a dalšími podobně negativními přezdívkami. Absence tohoto zákona byl v České republice dlouhou dobu problém, především z důvodu ochrany práv zaměstnanců, ale také abychom zabránili společnosti v páchání nelegálních činností všech osob.

Pozor! Jako zaměstnavatel máte povinnost zřídit do 31.března 2022 tzv. VOS aneb vnitřní oznamovací systém (podmínky záleží na počtu zaměstnanců, nikoliv na oboru činnosti). Pokud tak neučiníte, hrozí Vám pokuta až 400. 000,- či 3 % z čistého obratu. Nepodceňte tedy tuto problematiku a jednejte dříve, než bude pozdě. Na našem kurzu s názvem Nový zákon a směrnice na ochranu oznamovatelů (whistleblowing) se dozvíte vše, co potřebujete vědět. Udělejte si ve všem jasno, mějte přehled a klid, že jste vše udělali správně. V rámci kurzu máte možnost se našeho lektora, odborníka z praxe – advokáta Mgr. Tomáše Fabíka zeptat na individuální dotazy a konkrétní příklady. Všechna naše právní školení jsou ve formě teorie propojené s praktickými příklady, aby si naši účastníci mohli udělat obrázek na konkrétní situaci.

Termíny jsou vypsány v Brně, Praze a ONLINE. Máte dotazy? Napište nám na info@mbk.cz. Rádi Vám s čímkoliv poradíme a zodpovíme případné dotazy k tomuto kurzu.

32xEV0S.jpg

Poptávkový formulář

Počet účastníků pro školení na míru je minimálně 6.

Hlídací pes - dostupnost školení