Vyhledávání

METODA 5S - vyšší zisky v pěti krocích | mbk.cz

Hana
srp 23, 2023

Dobré hospodaření v pěti krocích - cíl, který zní skvěle a chce ho každá firma. Jak na to?

Najde se pracovník kvality nebo výroby, který ještě nezná tento pojem? Koncept postupů 5S je nedílnou součástí teorie štíhlé výroby (lean production), která pomáhá firmám zefektivnit jejich interní procesy. Přijďte na kurz MBK Consulting s.r.o., kde vás experti na implementaci změn a způsobů neustálého zlepšování naučí tuto metodiku během pár hodin.

Metoda 5S vychází ze základní myšlenky zamezit či úplně odstranit plýtvání ve firmě v jakékoliv podobě. Zároveň dochází ke zvyšování produktivity, snižování interních nákladů a zajištění bezpečnosti na pracovišti - tím pádem komplexně o navyšování zisků. Označení “S” je původně zkratka japonských slov:

  1. SEIRI = VYTŘÍDIT --- ta nejlepší cesta jak klasifikovat vše, co se může objevit na různých pracovištích vaší firmy.

  2. SEITON = USPOŘÁDAT --- značení a unifikace všech pracovních prostředků (již vysortovaných metodou 1.)

  3. SEISO = VYČISTIT --- úklid všech pracovišť a nástrojů a zařízení v nich používaných.

  4. SEIKETSU = STANDARDIZOVAT --- ustanovení pravidel a standardizace procesů.

  5. SHITSUKE = SYSTEMATIZOVAT --- ustanovení podmínek pro dodržování a udržování stavu a aktivit pro další zlepšování

“Toyota Production System (TPS)”, uznávaný japonský koncept řízení, jehož je metoda 5S součástí, podporuje JUST IN TIME způsob výroby. Proto vznikla myšlenka jak nejefektivněji uspořádat pracovní prostor. Metoda 5S se vyvíjela v 50. letech 20. století jako kombinace této a jiných metod zlepšování a řízení a dala tak vzniknout efektivnímu způsobu optimalizace napříč celou Evropou. Postupy, kterým metodika dává vzniknout, jsou tolik nápomocné také díky jejich vlastnosti vtáhnout zainteresované pracovníky. Všichni si uvědomujeme, že samotný kvalitář svět nespasí. Metoda 5S podporuje angažovanost zaměstnanců i managementu, přístup ke změnám v organizaci je vnímán pozitivně a výsledek je potom o to účinnější.

Náš kurz je určen nejen začátečníkům - firmám, které dle metodiky 5S ještě nepracují, ale také pokročilým účastníkům, kteří chtějí aktivity vycházející z 5S zdokonalovat a vytěžit z nich maximum.

druhe-fotoclanek-metoda-5s-1.png

Nevíte kde začít a jak implementovat jednotlivé postupy u vás ve firmě? Kdo má plnit které úkoly a jak je později kontrolovat? Zajímají vás praktické rady a zkušenosti našich lektorů (zároveň manažerů a auditorů) načerpaných z podobných firem jako jste vy? Tato úspěšná metodika 5S má mezinárodní měřítko a my vám řekneme a prakticky ukážeme jak to dělají ti nejlepší. V rámci workshopu proběhne i modelový příklad a prostor k otázkám a následné diskuzi.

Pokud hledáte školení na téma management podniku, potažmo řízení firemních procesů, tak jedině s MBK Consulting s.r.o. Níže několik souvisejících či navazujících kurzů:

Na viděnou u jednoho z našich školení, tým MBK Consulting :-)

Poptávkový formulář

Vyplněním pole IČO umožníte formuláři předvyplnění údajů o společnosti.